Bananek v2

Jaka jest wielkość nasion i ochrona owoców banana?

nasiona bananowcaIstnieje zewnętrzna warstwa ochronna (skórka lub skóra) z licznymi długimi, cienkimi sznurkami (wiązki łyka), które biegną wzdłuż skóry i jadalnej części wewnętrznej. Wewnętrzną część wspólnej odmiany żółtego deseru można podzielić wzdłuż na trzy sekcje, które odpowiadają wewnętrznym częściom trzech dywanów poprzez ręczne odkształcenie nieotwartych owoców. W odmianach uprawnych rośliny posiadają zmniejszone prawie do niewidocznych rozmiarów. Ich resztki to małe czarne plamki we wnętrzu owocu.

Przechowywanie i transport

Banany transportujemy na duże odległości z tropików na rynki światowe. Aby uzyskać maksymalny okres przydatności do spożycia, zbiory poprzedzają dojrzewanie owoców. Ponieważ banan wymaga ostrożnego obchodzenia się, szybkiego transportu do portówchłodzenia i transportu chłodniczego. Celem jest zapobieganie wytwarzaniu przez banany ich naturalnego środka dojrzewającego, etylenu. Ta technologia umożliwia przechowywanie i transport przez 3–4 tygodnie w temperaturze 13 °C. Po przybyciu banany przechowuje się w temperaturze około 17 ° C i traktuje niskim stężeniem etylenu. Po kilku dniach owoce dojrzewają i są oddawane do ostatecznej sprzedaży. Dojrzałe banany można przechowywać przez kilka dni w domu. Jeśli banany są zbyt zielone, można je włożyć do brązowej papierowej torby z jabłkiem lub pomidorem na noc, aby przyspieszyć proces dojrzewania.

Banan – Jak wygląda dojrzewanie?

Banany eksportujemy zbierane na zielono i dojrzewają w specjalnych pokojach po przybyciu do kraju docelowego. Pomieszczenia te są szczelne i wypełniamy je etylenem w celu wywołania dojrzewania. Żywy żółty kolor, który konsumenci zwykle kojarzą z bananami w supermarketach, jest w rzeczywistości spowodowany sztucznym procesem dojrzewania. Na smak i konsystencję wpływa również temperatura dojrzewania. Banany chłodzimy w temperaturze od 13,5 do 15 ° C (56,3 i 59,0 ° F) podczas transportu. W niższych temperaturach dojrzewanie trwale zatrzymuje się, a banany stają się szare, gdy ściany komórek się psują. Skórka dojrzałych bananów szybko czernieje w środowisku domowej lodówki o temperaturze 4 ° C (39 ° F) , chociaż owoce w środku pozostają nienaruszone.
Dwutlenek węgla (produkowany przez banany) i absorbenty etylenu przedłużają życie owoców nawet w wysokich temperaturach. Efekt ten można wykorzystać pakując banana do torby polietylenowej. Torba jest następnie zamykamy taśmą lub sznurkiem. Wykazano, że termin przydatności trwa ponad dwukrotnie dłużej niż 3–4 tygodnie bez konieczności chłodzenia. Można również owinąć same ogonki pojedynczych owoce bananowca sztuk folią spożywczą, dzięki zmniejszeniu dostępu do tlenu tej części owoc wolniej dojrzewa i wydłuża swoją przydatność do spożycia.


Jakie posiada wartości odżywcze?

Surowy banan (bez skórki) to 75% wody23% węglowodanów , 1% białka zawierają znikomy tłuszcz . 100-gramowa porcja referencyjna dostarcza 89 kalorii , 31% zalecanej dziennej wartości witaminy B6 oraz umiarkowane ilości witaminy C , manganu i błonnika pokarmowego , bez innych mikroskładników o znacznej zawartości.

Komentarze